1000 mil pro jeden cíl

Společnost Eurosat CS podporuje tuto akcu a zapůjčila závodníkům této štafety trackery GL300, které budou sloužit jako štafeta. Ve spojení s naším systémem AutoGPS můžete sledovat pohyb závodníků na on-line mapě.

Autorem celé myšlenky je zakládající člen Sportovního klubu Československého vlčáka, kterého inspiroval příběh z roku 1925 o štafetovém běhu psích spřežení na pomoc odříznuté vesnici na Aljašce.

 

V rámci extrémní kynologické vytrvalostní štafety napříč Slovenskem a Českou republikou se projekt zaměřuje na:

 

  • propagaci Nadačního fondu dětské onkologie KRTEK a Rady mládeže Žilinského kraje
  • pomoc k návratu dětských pacientů po onkologické léčbě zpět do běžného života, prostřednictvím rekondičních pohybových pobytů v rámci projektu Krtek v síti
  • propagaci společného národního psího plemene Československého vlčáka (ČSV) a jeho jedinečných vlastností, mezi které patří vytrvalost, rychlá regenerace sil a silný pocit sounáležitosti ke své rodině – smečce
  • vzájemnou mezinárodní spolupráci českých a slovenských majitelů ČSV

 

Štafeta startuje 30.8.2015 o 20:00 v Košicích a pokračuje nonstop bez přestávky. Dne 2.9.2015 ve 12:00 uzavírá 15-tá posádka štafetu na území Slovenska a následující 4 dny pokračuje 25 posádek na trasách po České republice.

 

 

Trasa štafety vede v linii:

 

Košice – Poprad – Liptovský Mikuláš – Nitra – Bratislava – Břeclav – Jindřichův Hradec – Tábor – Praha – Mělník – Kolín – Nové Město na Moravě – Brno

 

 

Délka celé štafety je 1000 mil (cca 1600 km) a tuto trať absolvuje 40 posádek štafetovým způsobem v úsecích po 40 km. Jednotlivé posádky tvoří dvojice psovod a pes – československý vlčák. Psovod absolvuje trasu na kole nebo koloběžce, případně poběží. Trasa vede po značených cyklotrasách, eventuálně po turistických trasách a silnicích nižších tříd.

Rozdělení štafety do 40 kilometru dlouhých úseku není náhodné, je postavené na zkoušce vytrvalosti ZVP1, kterou psy běžně absolvují. Na Slovensku je tato zkouška pro československé vlčáky povinná. Pes dokáže tuto vzdálenost zaběhnout za 3-4 hodiny.

 

Předpokládaný konec štafety je 6. 9. 2015 v dopoledních hodinách v brněnské ZOO, kde bude probíhat i doprovodná akce na podporu Nadačního fondu Krtek.