Opel Handy Cyklo Maraton

3. ROČNÍK NEJDELŠÍHO CYKLISTICKÉHO ZÁVODU V ČR / 28. 7. – 1. 8. 2015

 

Společnost Eurosat CS i tento ročník zapůjčila závodníkům tohoto maratonu trackery GL300, které budou sloužit jako štafeta a ve spojení s naším systémem AutoGPS můžete sledovat pohyb závodníků na on-line mapě.

Opel handy cyklo maraton 2015 je postaven jako štafeta osmi, čtyř nebo dvou členných týmů, kdy jednotlivý členové týmu se na silnici střídají v jízdě non-stop. Ideální trasa je stanovena na 2222 km a časový limit pro její ujetí je 111 hodin. Všechny týmy musí projet čtyřiadvacet kontrolních bodů, jež tvoří rehabilitační ústavy, spinální jednotky a speciální centra. Trasu si však každý tým určuje sám, stejně jako taktiku střídání, produkci týmu, zásobování, stravu, odpočinek. Pouze 50% úspěchu tak tkví v dobré kondici a nasazení, zbývajících 50% závisí na taktice, navigaci a týmové spolupráci.

 

Závod je rozdělen do tří kategorií podle počtu cyklistů v týmu (8, 4, 2 členné). V každém týmu musí být minimálně jeden člověk s handicapem (držitel karty ZTP, TP nebo ZTP/P). Každý člen týmu musí během závodu absolvovat minimálně 100km na kole. Jednotlivé týmy jsou navíc patrony člověka krátce po úrazu nebo nemoci, který se s handicapem teprve učí žít. Tento „patronovaný“ člověk se stává členem týmu a snaží se do závodu zapojit, jak mu jeho zdravotní stav dovolí. Cílem je zapojit člověka z rehabilitačního ústavu nebo spinální jednotky do dění, být s ním v kontaktu, navázat úzký kontakt a nejlépe přátelství, které vytrvá i po skončení projektu. Kromě toho, že týmy svým patronovaným mohou „vyjet“ zajímavé ceny, největší odměnou jim je možnost strávit společně se všemi účastníky maratonu víkend v přírodě s bohatým sportovním a outdoorovýn programem, takzvaný Zážitkový víkend v přírodě. Cílem projektu není primárně darovat peníze či hmotné dary, ale darovat zážitky, nové zkušenosti, motivaci a nové kamarády.

 

Novinky v roce 2015

 

Třetí ročník handy maratonu přináší opět celou řadu změn a vylepšení. Trasa skrz rehabilitační ústavy, spinální jednotky, speciální centra a nemocnice dozná jen málo změn oproti ročníku 2014, avšak pojede se opačným směrem!

 

V roce 2015 přitvrdí pravidla, abychom dosáhli co možná nejvyšší míry bezpečnosti.

 

  • Na trase budou místa s povinným střídáním.
  • Na trase budou některé nebezpečné úseky zakázány.
  • O zábavu a zpestření závodu se postarají TŘI SPECIÁLNÍ PRÉMIE!
  1. Časovka jednotlivců, kde čtyři vybrané úseky pojedou na čas čtyři členové týmu.
  2. Časovka týmů, kde vybraný úsek pojednou na čas společně čtyři členové týmu.
  3. Vrchařská prémie, kde tým pojede na čas do extrémního převýšení.

 

Ve všech případech je možné, kromě nesmrtelné slávy a silného zážitku, získat také časovou výhodu, která se odečte od celkového času v cíli.

 

Novinkou je také zvýhodnění týmů, které často nasazují své handicapované členy. I když OHCM je více poutí dobré vůle než závodem, rivalita a závodní horečka vedla mnohdy týmy k omezování nasazení převážně třístopých cyklistů. Abychom tomu předešli, budeme týmy motivovat časovým zvýhodněním třístopých kol (handbike, tricykl). Za každý ujetý kilometr na tomto kole, nad povinný limit 100km, bude v cíli týmu odečtena 1 minuta. V praxi – pokud například handbiker urazí během závodu 150 km, bude jeho týmu v cíli odečteno z celkového času 50 minut.

Intervaly mezi starty jednotlivých týmu se zkrátí z 5 na 1 minutu!

 

Handy cyklo maraton, jak už bylo řečeno, není klasickým závodem. Nejde o trhání rekordů, i když je jasné, že když se na cestě objeví dva cyklisti, začne se závodit. Přesto, jde hlavně o šíření myšlenky sportu bez bariér a zbytečných předsudků, jde o zábavu, nové zážitky, o kamarádství. Heslem maratonu od prvního dne je: „Pokud jsme schopni fungovat jako tým v nejdelším cyklistickém závodě v České republice, co brání tomu, abychom jako tým fungovali i v běžném životě?“ Díky všem, kteří do toho jdou s námi

 

Zdroj a oficiální stránky http://www.111hodin.cz/